Hoe kan ik verder nog sparen voor mijn pensioen

Hoe kan ik verder nog sparen voor mijn pensioen?


Het aantal mogelijkheden om niet-fiscaal te sparen, is zo goed als eindeloos. Natuurlijk hangt aan elke investering een risico vast, maar in hoe meer verschillende producten u investeert, hoe veiliger uw geld is.


Wat zijn de mogelijkheden voor niet-fiscaal sparen?

Financiële producten

Het is interessant om andere beleggingsformules te kiezen dan dat van uw pensioenspaarcontract. Belegt u bijvoorbeeld uw pensioenspaarcenten in een gegarandeerde tak 21, dan is het misschien juist interessant om tak 23 te selecteren voor het niet-fiscale sparen. Op die manier dekt u namelijk meerdere risico’s in. Daalt de beurs sterk, dan hebt u de tak 21 om op terug te vallen. Doet de beurs het juist erg goed, dan profiteert de tak 23-belegging hier optimaal van.


Er bestaan natuurlijk nog andere interessante financiële producten: termijnrekeningen, individuele aandelen en obligaties, enz.

Investeren in verschillende producten is altijd interessant, omdat u bij een gespreide portefeuille altijd het best beschermd bent tegen plotse wijzigingen in de economie.

U kunt dit ook doen door in één tak 23-verzekering te opteren voor verschillende fondsen. Dan is uw geld meer gespreid, dat wil zeggen u investeert in aandelen van meerdere bedrijven, in verschillende sectoren en in diverse geografische locaties.


Waardevolle producten

Verkiest u een heel andere manier van beleggen, dan zijn er voldoende waardevolle producten om in te investeren die met de tijd meer waard worden. Misschien kunt u investeren in kunst of oldtimers. Ook dure wijnen en champagnes hebben in het verleden voor spaarders geen windeieren gelegd. Met de tijd stijgen deze producten in waarde. Tot slot kan ook vastgoed een interessante investering zijn om uw pensioen in te dekken.


Hoe word ik belast op dit niet-fiscale gedeelte van mijn pensioenopbouw?

Net zoals bij fiscaal sparen, volgt er op niet-fiscaal sparen een eindtaxatie op het financiële product.

Deze verschilt echter grondig met de anticipatieve heffing van pensioen- en langetermijnsparen.


Bij niet-fiscaal sparen spreken we over ‘roerende voorheffing’. Deze voorheffing wordt effectief geïnd op het einde van het verzekeringscontract (of bij opnames) en niet op de leeftijd van 60 jaar. In het geval van niet-fiscaal sparen worden enkel de gekregen intresten belast aan 27%, terwijl bij fiscaal sparen zowel het gevormde kapitaal als de intresten worden belast aan 8 of 10%.Wil u toch meer sparen en meer fiscaal voordeel genieten? Neem dan contact op met ons.
Pensioensparen

Langetermijnsparen

Niet-fiscaal sparen

Premietaks

0%

2%

2%

Fiscaal voordeel

30%

30%

0%

Eindtaxatie

Anticipatieve heffing

Anticipatieve heffing

Roerende voorheffing

Percentage eindtaxatie

8%

10%

30%

Onderhevig aan eindtaxatie

Opgebouwde reserven en intresten

Opgebouwde reserven en intresten

Enkel de intresten

Moment van taxatie

60 jaar

60 jaar

Einde contract of bij opnames