Meerdere contracten pensioensparen

Advieskantoor FisCadd

Meerdere contracten pensioensparen?


Kan ik met meerdere contracten pensioensparen?


Om comfortabel met pensioen te gaan heeft u al snel tussen € 150.000 en € 200.000 nodig. Afhankelijk van uw sociaal statuut kan dit zelfs nog meer zijn. Om snel aan dit bedrag te raken, kunt u twee of meerdere contracten aangaan om aan pensioensparen te doen. Maar dit is fiscaal niet interessant.


Twee of meerdere contracten

U kunt in principe gedurende uw leven meerdere contracten voor pensioensparen aangaan. U mag ook zelf kiezen of u die bij een verzekeraar of een bank neemt (of allebei).

Weet wel dat u per jaar maar één contract fiscaal kunt inbrengen en dat u bovendien wettelijk verplicht bent om in elk contract minstens vijf stortingente doen.


Hoe zit het fiscaal?

Elk jaar mag u maar één contract inbrengen voor het fiscaal voordeel van 30%. Het is dus logisch dat u in uw belastingaangifte het contract aangeeft met de hoogste storting dat jaar. Het is niet zo dat u verschillende contracten kunt inbrengen tot u aan het fiscale maximumbedrag voor pensioensparen zit - u kunt maar één contract inbrengen. Best is dus om in één bepaald jaar maar in één enkel contract geld te storten.


Meer dan het fiscaal maximum

Als u twee of meer pensioenspaarcontracten heeft, moet u weten dat elke storting boven het fiscale maximum geen extra fiscaal voordeel oplevert.

Sterker nog: wanneer de eindtaxatie van het fiscale pensioenspaarcontract wordt ingehouden (anticipatieve heffing van 8% op 60 jaar), zal het volledige bedrag belast worden.

Indien u heeft genoten van het fiscale voordeel op de premie, is dit in verhouding een lage belasting.

Indien u echter meer dan het fiscale maximum spaarde, zal u op een deel van de premie geen fiscaal voordeel genieten en wel belast worden.

Dat is in het nadeel van de spaarder.

U ondervindt dit nadeel niet, indien u elk jaar alternerend spaart in twee verschillende contracten.

Dus nooit in één jaar in twee verschillende contracten


Wil u toch meer sparen en meer fiscaal voordeel genieten? Neem dan contact op met ons.


CONNECT WITH US

Follow Us On Social Network

052 52 39 67

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.

Accepteren