Pensioensparen Leeftijd

Pensioensparen Leeftijd


Op welke leeftijd start ik best met pensioensparen?


Met pensioensparen kunt u niet vroeg genoeg beginnen! Hoe jonger u start, hoe meer kapitaal, intrest en belastingvoordeel u opbouwt. Maar ook wie ouder is dan 50 jaar, heeft veel baat bij pensioensparen.


Pensioensparen, vanaf welke leeftijd?


Hoe jonger u begint, hoe groter het bedrag van uw spaarpotje wordt. Zodra u dus geld verdient, is het eigenlijk al een goed idee om te starten met fiscaal pensioensparen.

De minimumleeftijd om hieraan te beginnen is 18 jaar, maar het is zeker mogelijk om pas later tijdens uw loopbaan te starten.


Bent u jonger dan 50 jaar? Laat dan zo snel mogelijk uw profiel opmaken en kies een strategie die volledig bij u past.


Wil u maximaal rendement? Ga dan voor aandelenfondsen, hetzij gelinkt aan een bancair pensioenspaarfonds, hetzij gelinkt aan een tak 23-verzekering.

Liever absolute zekerheid? Kies dan een tak 21-pensioenspaarverzekering met vaste rentevoet.


Bent u tussen 50 en 55 jaar? Het is zeker nog interessant om met pensioensparen te beginnen. U kunt namelijk nog altijd een aanzienlijk kapitaal verzamelen en nog verschillende jaren fiscaal voordeel genieten.

Indien u voor uw 55ste begint te sparen in een pensioenspaarcontract, wordt u belast op de leeftijd van 60 jaar (de ‘anticipatieve heffing’). De laatste jaren van uw contract (tussen 60 en 64) zijn belastingvrij, terwijl u wel nog het fiscaal voordeel geniet. Zeer interessant dus.


Bent u tussen 55 en 65 jaar? Ook op deze leeftijd is het zeker nog interessant om met fiscaal pensioensparen te beginnen, al zal de nadruk in dit geval meer liggen op louter het fiscaal voordeel en minder op het rendement. Als u na uw 55ste begint met sparen voor uw pensioen, moet het contract ten minste 10 jaar lopen. Dan betaalt u de verschuldigde belasting niet op uw zestigste verjaardag, maar tien jaar na uw eerste storting. Wanneer u 64 wordt, is het laatste jaar met fiscaal voordeel. Daarna kunt u geen pensioenspaarcontract meer onderschrijven.


Bent u 65 jaar of ouder? U kunt nog altijd sparen voor uw pensioen – maar dan zonder het fiscaal voordeel voor pensioensparen. Dat is niet noodzakelijk een probleem: er bestaan talloze andere producten om uzelf te voorzien van een aangenaam pensioen, zoals aandelen- of obligatiefondsen, investeringen in vastgoed … Als u vóór de leeftijd van 64 met langetermijnsparen begint, kunt u ook na uw 65ste van het fiscaal voordeel in het kader van langetermijnsparen genieten. U geniet hierbij ook 30% fiscaal voordeel. U betaalt wel een premietaks van 2%.