Pensioensparen tot welke leeftijd

Pensioensparen tot welke leeftijd?


Tot welke leeftijd kan ik aan pensioensparen doen?


Zodra u begint met werken, kunt u niet vroeg genoeg beginnen met pensioensparen. Hoe langer u spaart, hoe groter uw kapitaal. Het is dus aan te raden om te sparen tot uw 65ste verjaardag. Daarna kunt u ook nog niet-fiscaal sparen.


Vanaf wanneer

Zodra u loontrekkend bent en belastingen betaalt, is het interessant om te starten met pensioensparen. De minimumleeftijd is 18 jaar. U kunt het bedrag dat u spaart fiscaal inbrengen en dan krijgt u van de staat een cadeautje terug van 30%.


Speelt u graag op veilig, dan kunt u sparen met een tak 21-pensioenspaarverzekering. Heeft u een profiel dat graag risico neemt als de kans op rendement hoger ligt, dan is een tak 23-verzekering of pensioenspaarfonds iets voor u. Er zijn verschillende formules, uw adviseur kan u zeker helpen bij het maken van de juiste keuze.


Tot wanneer

De maximumleeftijd voor pensioensparen is 65 jaar. Dat wil zeggen dat u premies kunt blijven storten tot u 64 jaar bent.


Op uw 60ste betaalt u een eindbelasting: de anticipatieve taks (link artikel anticipatieve taks). Dit houdt in dat u na uw 60ste nog altijd fiscaal voordelig kunt storten, zonder eindtaxatie. Dit is bijzonder voordelig. Op sparen zonder fiscaal voordeel en langetermijnsparen staat dan weer geen maximumleeftijd.

Voor meer uitleg over de meest interessante manieren om aan pensioensparen te doen op een bepaalde leeftijd, neemt u best met ons contact op.